-
Coșul este gol!
Stilul Art Nouveau reprezinta apogeul arhitectural al maturitatii designului interior si exterior.
Aparut initial ca un stil ornamental, care a inflorit la sfarsitul secolului 19, atat in Europa, cat si in Stalele Unite, fiind o incercare deliberata de a creea un design liber de costrangeri istorice.
Acest stil este caracterizat in principal de linii fluid naturale, curbe, precum si de motive orientale de o eleganta deosebita.
Dintre artistii reprezentativi ai acestui stil, putem distinge cu usurinta numele lui Antoni Gaudi, arhitect cunoscut pentru lucrari precum Sagrada Familia sau Casa Batlló din Barcelona.
In decorul interior de tip Art Nouveau, formele complicate si liniile curbe asimetrice dau impresia de natura putin abstractizata, care transpusa in interiorul locuintei, ofera o senzatie de calm si relaxare.
Expozitia universala de la Paris, din anul 1900 a reprezentat punctul de maxima expansiune a acestui stil, deoarece ideile de décor si elementele prezentate, au fost vazute de aproape cincizeci de milioane de vizitatori, o parte din care le-au adoptat mai departe.
Stilul Art Nouveau a fost reprezentativ pentru “La Belle Epoque”, perioada caracterizata de pace, prosperitate, dar si inovatii tehnologice si arhitecturale, precum si un optimism contagios al maselor.
Practic, in acea epoca si-au facut aparitia, pe rand: telefonul, automobilul, electricitatea, cinematografia si avionul, progrese tehnologice care au revolutionat lumea.
Aspectul exterior al caselor constrite in conformitate cu acest stil, este nonconformist dar pastreaza o nota de eleganta prin liniile curbe, dar si incarcarea excesiva cu motive contrastante, a spatiilor dintre acestea.
Intr-un interior decorat astfel, poti avea senzatia ca te afli intr-o extensie vie a naturii care a ravasit cladirea respectiva intr-un mod necontrolat, dar placut.
Stilul Art Nouveau a lasat ca mostenire cladiri, decoruri si obiecte admirate de catre turistii din intreaga lume, prin prisma unicitatii lor.
Aceasta miscare arhitecturala a avut un real succes doar in randurile persoanelor aflate in paturile sociale superioare ale acelor vremuri, deoarece elementele de décor complexe proiectate individual, aveau costuri foarte mari de realizare.
Odata realizate, intretinerea unor astfel de lucrari se dovedea complicata chiar si pentru cei mai instariti dintre posesori, deoarece era conditionata inclusiv de gasirea mestesugarilor calificati care sa repare sau sa restaureze elemente de tip Art Nouveau.
Un alt aspect care a contribuit la abandonarea acestui stil a fost reprezentat de greutatea cu care progresau lucrarile pentru obiecte, decoruri si claridiri, unele dintre acestea nefiind finalizate nici in ziua de astazi (Sagrada Familia).
Odata cu inceperea primului razboi mondial, avantul acestui stil a fost temperat, fiind inlocuit treptat cu stilul Art Deco, care isi propunea sa fie mai simplu si mai eficient, ca si costuri de realizare.
Din punctul de vedere al decorului interior, stilul Art Nouveau si-a lasat amprenta prin parti sculptate ale diverselor piese de mobilier, precum si formele rotunjite atipic ale acestora.
In zilele noastre mai exista inca arhitecti si designeri entuziasti ai acestui stil, care ii duc mostenirea mai departe prin promovarea elementelor arhitecturale caracteristice.
In Romania, cea mai reprezentativa cladire este Cazinoul din Constanta, iar zona cu cea mai mare densitate Art Nouveau este centrul orasului Oradea.
Adauga un comentariu