-
Coșul este gol!
Traim intr-o lume in care reciclarea tinde sa se transforme intr-un adevarat curent de gandire, pentru tot mai multe persoane preocupate de soarta mediului inconjurator.
Faptul ca planeta se afla intr-o cumpana delicata a echilibrului dintre sustenabilitatea economica a civilizatiei umane si degradarea ireversibila a ecosistemelor vitale, reprezinta un motiv de preocupare pentru tot mai multe voci influente.
Politicile din tot mai multe state inclina catre protejarea mediului inconjurator, precum si reciclarea rationala a tuturor deseurilor.
De ce s-a ajuns in acest punct?
Aparent fara cale de intoarcere, degradarea ireversibila a mediului inconjurator ne arata adevaratele consecinte ale lipsei de preocupare in ceea ce inseamna reciclarea deseurilor. Daca unele dintre deseurile generate de activitatea umana pot fi reciclate usor si in mod sustenabil, lucrurile stau intr-un mod diferit atunci cand vine vorba despre deseurile din plastic.
Plasticul are potentialul de a polua si inplicit de a degrada intr-un mod ireversibil habitatul natural atat al animalelor tereste, cat si al celor acvatice. Mai mult decat atat, exista din ce in ce mai multe dovezi care atesta faptul ca deseurile de plastic ajung sa fie ingerate de catre animale, ramanand in sistemul digestiv al acestora, ceea ce pe termen lung poate cauza disparitia unor intregi specii, ceea ce ar putea genera extinctii in intregul lant trofic.
De ce ar trebui sa ne preocupe recicilarea?
In primul rand, in momentul de fata, reciclarea plasticului nu este viabila din punct de vedere economic, deoarece acesta este mult mai usor de produs din derivate petroliere decat de reciclat. In mod cert, nu peste mult timp, pretul petrolului va creste pe masura ce zacamintele de hidrocarburi vor fi epuizate treptat, ceea ce va duce la sustenabilitatea procesului de reciclare al plasticului.
Pana atunci solutiile temporare gasite, au fost depozitarea plasticului in gropi uriase si acoperirea acestora cu pamant, pana la gasirea unei utilitati a deseurilor respective.
Piese de mobilier din plastic reciclat?
Acest deziderat reprezentativ pentru mai multi sustinatori ai reciclarii, nu poate fi realizat decat odata cu implicarea unei mase critice de cumparatori, care sa fie capabili sa incline balanta catre achizitia unor astfel de produse obtinute din deseuri reciclate.
In unele tari, guvernele finanteaza crearea de mobilier stradal din plastic reciclat, in sperata de a da un exemplu de utilizare inteligenta ale acestor deseuri neglijate. Exista multe initiative, printre care si crearea de mobilier pentru copii din bucati multicolore de plastic reciclat, cu scopul de a insufla celor mici acest gen de responsabilitate. In ceea ce priveste mobilierul viitorului, este posibil ca acesta sa aiba in compozitie bucati din plastic reciclat, in locul rumegusului din lemn macinat, necesar in procesul de fabricatie al pieselor de pal melaminat.
Materialele astfel obtinute vor fi mult mai usoare, facilitand montajul si transportul mobilierului fabricat din acestea. Credem ca avem suficient de multe resurse astfel incat sa putem trai o viata sustenabila, dar cu conditia de a recicla, de a proteja mediul, precum si de a nu face risipa.
Adauga un comentariu