-
Coșul este gol!
In ultimii ani, tendintele in ceea ce priveste decorul caselor, incep sa indice anumite inclinatii catre simplificare, prin reducerea numarului de lucruri din fiecare incapere.
Aceste tendinte sunt inspirate de noul curent de decor interior, numit minimalism care s-a transformat in stil de viata, pentru multi dintre cei care l-au adoptat.
Aparut in anii 50 ca parte a modernismului, acesta a debutat ca o miscare artistica care promitea sa usureze vietile a milioane de oameni, prin locuinte si decoruri interioare simple si practice.
In zilele noastre, adoptia minimalismului este favorizata, cel mai adesea, de constrangerile cu privire la spatiile de locuit, dar si de gradul mediu de educatie al societatii.
In Japonia, acolo unde o mare parte din populatie are un grad ridicat de educatie si traieste in spatii mici, tendintele catre minimalism sunt din ce in ce mai intalnite in apartamentele inghesuite.
De ce minimalismul?
O casa aglomerata inseamna un efort mental mai pare pentru, ceea ce se traduce prin stres crescut, pentru cei care locuiesc in ea, aspect real, dovedit de studii.
Simplificarea locuintei, presupune, inainte de toate, renuntarea la lucrurile care nu vor fi folosite deloc, sau vor fi folosite cel mult odata pe an.
Cei care doresc sa isi imbunatateasca viata, vor incepe prin a face mai intai o lista cu lucrurile inutile, apoi o alta lista cu lucrurile mai putin utile, apoi vor incepe prin a le vinde, dona sau chiar arunca.
In cazul lucrurilor cu utilizare rara, minimalistii vor incerca sa le elimine treptat, inlocuindu-le cu lucruri imprumutate.
Imaginati-va paletele care astepata in dulap de cativa ani, meciul de tenis pe care nu l-ati mai jucat? Vestea buna este ca acestea pot fi imprumitate de la orice teren de tenis, deci nu mai este nevoie sa ocupe spatiu pretios.
Vestea buna este ca o casa minimalista nu este o casa goala, ci o casa foarte bine pusa la punct, care contine doar lucruri, a caror utilizare frecventa are scopul de a imbunatati viata locatarilor ei.
In conceptia minimalista asta inseamna ca fotoliile care ocupa coltul livingului, fara ca cineva sa le foloseasca, vor trebui sa dispara, la fel ca si masuta folosita ca suport pentru vaza cu flori din living.
In dormitor, comoda cea mare se poate dovedi destul de putin utila, mai ales daca este incarcata cu lucruri utilizate rar sau deloc.
Exemplul pastrarii bibliotecii pline cu carti poate fi elocvent pentru situatia in care cei care detin asemenea colectii, aleg sa reciteasca frecvent din ele. In caz contrar, cel mai probabil, cartile, impreuna cu biblioteca ar trebui sa dispara.
In Japonia, tendintele minimaliste sunt duse deja la extrem, in sensul ca multi dintre cei care au adoptat acest stil de viata, au renuntat inclusiv la paturi, utilizand saltele spliabile, pe care le strang in fiecare dimineata.
O casa minimalista va fi mereu mai usor de intretinut, ieftin de mobilat, si in acelasi timp, locuirea ei va oferi un sentiment placut.
Mobilierul minimalist va fi cu design simplu, fara ornamente, orientat catre functiile esentiale pentru depozitare. Cromatica mobilierului minimalist presupune nuamte de alb, negru sau gri, cu manere simple si fronturi drepte.
Acest tip de mobilier va putea fi amplasat inclusiv suspendat pe pereti, pentru a facilita economia de spatiu, dar si usurarea curateniei.
Mobila minimalista pentru living nu va fi masiva si nu va presupune un sifonier, doar in cazul in care aceasta camera este locuita permanent si exista nevoia pentru depozitarea hainelor.
Dormitorul minimalist va presupune, cel mai adesea, un sifonier, un pat mediu sau o canapea extensibila, in cazul in care se doreste economisirea spatiului.
Bucataria minimalista va fi simpla, moderna si va avea aproape toate electrocasnicele incorporate, un spatiu placut si multifunctional.
Adauga un comentariu