Acest site foloseste cookies. Citeste politica de cookies.        Accept     Nu accept

Art Deco - Artele vizuale cu puteri sporite

Adaugat de mobilaideal 13.06.2023 0 Comentarii

 

Art Deco este un stil decorativ, prezent la toate nivelurile de design arhitectural, aparut in Franta cu putin timp inaintea primului razboi mondial si ale carui influente s-au facut simtite pana la inceputul anilor 50, succedand stilul Art Nouveau.
Este poate cel mai celebru si mai apreciat dintre toate stilurile decorative existente, prin prisma mostenirii remarcabile si bogate, care este inca vizibila in aproape toate orasele importante europene si americane. 

 

Cum distingem stilul Art Deco?
Spre deosebire de stilul Art Nouveau care presupunea linii elegante lungi si curbate in mod delicat, Art Deco se remarca prin introducerea elementelor geometrice si a liniilor lungi verticale sau orizontale, a unghiurilor ascutite si a figurilor geometrice complexe.
Acest stil se dorea a fi de un modernism radical, avand putine influente din trecut, urmand a duce arhitectura la un nivel fara precedent.
Art Deco  s-a instalat odata cu revolutia tehnica a constructiilor, care prin prisma utilizarii pe scara larga a structurilor metalice, dar si a betonului armat, permitea ridicarea de imobile cu cel putin 10 etaje.
Noile cladiri trebuiau sa fie spatioase si sa ofere multe facilitati locatarilor, fara a fi prea complicate sau scump de realizat de catre constructori.
Expozitia de arte decoraive de la Paris, din anul 1925, a reusit sa puna in valoare acest curent arhitectural in fata a peste 16 milioane de vizitatori, care au dus mai departe elementele acestui stil, ajuntand la raspandirea sa internationala.

 

Art Deco in Romania
Liniile verticale, ferestrele lungi si inguste, extremitatile rotunjite, dar si decorurile geometrice, reprezinta elementele distinctive de tip Art Deco, pe care le putem remarca pe fatadele multor cladiri din Bucuresti.
Palatul Telefoanelor din Bucuresti finalizat in 1934, este poate cea mai reprezentativa dintre cladirile romanesti construite in acest stil, remarcandu-se prin arhitectura in trepte, precum si liniile verticale care despart ferestrele inguste.
O alta cladire reprezentativa este ARCUB, care se remarca prin simetrii orizontale si extremitati rotunjite, dar si elemente verticale in cazul ferestrelor din spatiile scarilor.

 

Mobilierul Art Deco
Caracterizat prin prezenta liniilor lungi verticale sau orizontale, acest tip de mobilier nu poate fi incadrat decat intr-un decor pe masura.
Fotoliile si canapelele Art Deco beneficiaza de spatii generoase pentru sedere, fiind de cele mai multe ori caracterizate de cusaturi lungi sau in forme geometrice. Putem remarca disparitia butonilor clasici ai tapiteriilor, iar printre materialele utilizate se regasesc: lemnul masiv, pielea, stofa si catifeaua.
Mobila este confectionata din lemn masiv, cu fronturile decorate cu linii si forme geometrice, fiind vorba despre un stil simplificat si punandu-se accent mult mai mult pe aspectele practice, cum ar fi spatiul pentru depozitare.
Finisajele peretilor includeau in mod obligatoriu elemente si culori inspirate din stilul mobilierului si al tapiteriilor, tapetele fiind cel mai adesea prezente, cu rolul de a usura implementarea decorului. 

 

Art Deco a ramas adanc intiparit in arhitectura pe care o intalnim la tot pasul, constituind baza de pornire a stilurilor moderne, care include multe din elementele acestuia.
Elemantele de mobilier caracteristice acestui stil se vand cu sume foarte mari de bani, ceea ce releva aprecierea pe care inca o acorda cei interesati.
Curentul modernist a inlocuit treptat stilul Art Deco, venind ca o simplificare fireasca a acestuia, aducand designul mult mai aproape de mase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu

Articole recente
Minimalismul - intre moft si necesitate

Minimalismul - intre moft si necesitate

mobilaideal 23.06.2023 0
  In ultimii ani, tendintele in ceea ce priveste decorul caselor, incep sa indice anumite inclinatii catre simplificare, prin reducerea numarului de lucruri din fiecare incapere.Aceste tendinte sunt i...
Citeste mai multe
Art Deco - Artele vizuale cu puteri sporite

Art Deco - Artele vizuale cu puteri sporite

mobilaideal 13.06.2023 0
 Art Deco este un stil decorativ, prezent la toate nivelurile de design arhitectural, aparut in Franta cu putin timp inaintea primului razboi mondial si ale carui influente s-au facut simtite pana la ...
Citeste mai multe
Art Nouveau - Stilul elegant pe care il iubim

Art Nouveau - Stilul elegant pe care il iubim

mobilaideal 13.06.2023 0
   Stilul Art Nouveau reprezinta apogeul arhitectural al maturitatii designului interior si exterior. Aparut initial ca un stil ornamental, care a inflorit la sfarsitul secolului 19, atat in Europa, c...
Citeste mai multe